فصل سی و سوم مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا با عنوان “مقررات مالی و بودجه ای” در یک کنفرانس بین دولتی با حضور مقامات ترکیه و این اتحادیه در بروکسل، پایتخت بلژیک در دستور کار قرار گرفت.
فصل مذکور شامل مقررات تامین بودجه اتحادیه اروپا از منابع داخلی است. این منابع از مالیاتهای گمرکی، کشاورزی و قند و شکر کشورهای عضو اتحادیه تامین شده و به میزان مالیات بر ارزش افزوده و تولید ناخالص ملی این کشورها بستگی دارد.
کشورهای عضو بخشی را جهت ایجاد هماهنگی لازم، محاسبه صحیح کمک های حاصل از منابع داخلی، وصول، پرداخت و بازرسی این کمک ها را با هدف تهیه گزارش مطابق قوانین اتحادیه اروپا تشکیل می دهند. این اقدام با عضویت کامل به طور مستقیم آغاز و وارد آیین نامه داخلی میشود.
در این نشست عمر چلیک وزیر اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه و ناجی آغبال وزیر دارایی به عنوان نمایندگان ترکیه و برت کوندرس وزیر امور خارجه هلند که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد و یوهانس هان، کمیسر اتحادیه اروپا در امر سیاست همجواری و مذاکرات گسترش اتحادیه به عنوان نمایندگان این اتحادیه شرکت کردند.
عمر چلیک طی سخنانی در این زمینه گفت: آغاز این فصل که شامل مقررات تامین بودجه اتحادیه اروپا از منابع داخلی و دارای نقش مستقیم در روند عضویت ترکیه در این اتحادیه است، نشانه بارز پایبندی هر دو طرف به این روند می باشد.
وی آغاز دو فصل در ۶ ماه اخیر را اقدامی موفقیت آمیز تلقی کرده وگفت ” پس از رکود طولانی مدت مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، با راهبردی که در پیش گرفتهایم، نشان دادیم که اگر بخواهیم می توانیم هر کاری را به نتیجه برسانیم.”
چلیک افزود: ” این روند به همان اندازه که برای ترکیه مفید است، از لحاظ تقویت چشم انداز و تشکیل حوزه های ائتلافی جدید برای اتحادیه اروپا در مقابل بحران های بزرگ نیز اهمیت دارد. همکاری در بحران مهاجران ظرفیت همکاری ترکیه و اتحادیه اروپا را به ما نشان داد”.
مذاکره کننده ارشد ترکیه با تاکید بر اهمیت اصلاحات جدید در ساختار اتحادیه اروپا، گفت: “این اتحادیه نیاز به یک هیجان و پیوند منطقی و آغازی مجدد دارد. برای این آغاز، باید به دیدگاه ترکیه اهمیت داده شود. برابری ترکیه و اتحادیه اروپا امروز بیش از پیش ظرفیت و پتانسیل برای پیشرفت دارد”.
چلیک با اشاره به همهپرسی انگلستان که منجر به خروج این کشور از اتحادیه اروپا شد، تاکید کرد: “این امر موجب تقویت جایگاه ترکیه در اتحادیه اروپا خواهد شد. ترکیه به عنوان پاره جداناپذیر خود از این اتحادیه در ساخت مجدد اروپا به عنوان یک شاخص پویا نقش به سزایی خواهد داشت”.
در همین راستا، برت کوندرس، زیر امور خارجه هلند نیز ضمن اعلام همبستگی با مردم ترکیه به خاطر حمله تروریستی در فرودگاه آتاتورک استانبول، گفت: “با آغاز فصل سی و سوم در مجموع ۱۶ فصل را مورد بررسی قرار داده ایم. آغاز فصول بیشتر نیاز به مسئولیت متقابل دارد. البته این منوط به تلاش های ترکیه است. پیش شرط ادامه مذاکرات بستگی به اجرای این مقررات دارد”.
یوهانس هان، کمیسر اتحادیه اروپا در امر سیاست همجواری و مذاکرات گسترش اتحادیه نیز اظهار داشت: “با آغاز فصول جدید، روابط اتحادیه با ترکیه را بیشتر می توان گسترش داد. این گسترش شامل فصول مرتبط با اولویتهای حقوقی هم میشود”.
لازم به ذکر است، پیش از این در تاریخ ۱۴ دسامبر ۲۰۱۵ نیز فصل اقتصادی و سیاست های پولی در دوره ریاست ادواری لوکزامبورگ مورد بررسی قرار گرفته بود.